Debatt: Vem tar ansvar för kompetensförsörjningen?
Forskare, opinionsbildare, politiker och företagare är överens om kulturens betydelse för samhällsutvecklingen. Kultur gör en plats attraktiv att bo på och besöka, skapar mening och möjliggör möten mellan människor. Med andra ord är kulturen en central del av ett hållbart samhällsbygge.
Men en avgörande pusselbit saknas, en långsiktig strategi för kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom kulturbranschen. Utan en sådan riskerar vi att tappa viktig kompetens, vilket kan få stora konsekvenser. Frågan är: Vem har ansvaret?
På Piteå Science Park är kulturella och kreativa branscher ett av våra fokusområden. Genom North Creative Nodes arbetar vi för att stärka kulturbranschens position i norra Sverige och säkerställa att vårt perspektiv finns med i nationella samtal och strategier. Ett exempel är konferensen Creative Talk, som vi nyligen arrangerade. Syftet var att bidra med våra perspektiv till den förstudie som Kulturakademin just nu genomför för att ta fram en nationell strategi för kulturbranschens kompetensutveckling och försörjning.
Ett individuellt ansvar – men är det hållbart?
Idag ligger ansvaret för kompetensutveckling till stor del på den enskilda kulturskaparen. För att lyckas krävs inte bara spetskompetens inom det konstnärliga området, utan också förmåga att skapa affärsmöjligheter, hitta finansiering, sköta marknadsföring och navigera som egenföretagare. Samtidigt förväntas kulturskapare bidra till attraktiva livsmiljöer och ett levande kulturliv i hela Norrbotten.
Många kombinerar flera roller och fungerar både som arrangörer och kulturskapare inom samma produktion. Branschen är full av multikonstnärer, men är det långsiktigt hållbart?
För att möta framtidens behov behöver fler aktörer samarbeta och ta ett gemensamt ansvar för kulturbranschens kompetensförsörjning på lokal, regional och nationell nivå. Frågan är: Vem har det yttersta ansvaret för kompetensförsörjningen och dess samordning i denna av regeringen utpekade strategiskt viktiga basnäring?
När strategier saknas riskerar vi att förlora viktig kompetens
Ett konkret exempel på den bristande strategin ser vi just nu i vår region. Under Folk och Kultur stod jag på scen tillsammans med Dramatens vd Kitte Wagner som lyfte det akuta behovet av ljudtekniker. Bara två veckor senare kom beskedet att ljusteknikerutbildningen i Piteå läggs ner.
Detta är en varningssignal. Utan en långsiktig strategi riskerar vi att urholka ekosystemet för de kulturella och kreativa branscherna.
Vid Creative Talk blev det tydligt att engagemanget är starkt bland branschens regionala aktörer. Det finns en vilja att ta ett samlat grepp kring frågan. Men det blev också tydligt att vi behöver konkreta åtgärder och en tydlig riktning framåt.
Det här är våra förslag på hur vi ska gå vidare i denna fråga för att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att verka i länet och fortsätta bidra till samhällsutvecklingen:
- Branschanpassad kompetensutveckling för företag inom kulturbranschen.
- Mentorskapsprogram där erfarenhet och kunskap förs vidare mellan generationer.
- Insatser för att stärka professionella kulturarrangörer och förmedlare av kultur i Norrbotten.
- Forum för att kartlägga kulturbranschens kompetensbehov i samverkan med Region Norrbotten.
Kan vi tillsammans göra detta till en prioriterad fråga? Vi är redo att driva den framåt. Är du med oss?
Fredrika Johansson, projektledare North Creative Nodes
North Creative Nodes är ett regionalt samverkansprojekt mellan Boden Business Park, Luleå kommun och Piteå Science Park.